Dva soka i dve kafe u kafiću na Dorćolu koštalo ih 1.860 dinara – Jovani posebno naplatili svaku voćku u soku

|

Dva soka i dve kafe, izvesna Jovana iz Beograda je jutros na Dorćolu platila 1.860 dinara. Njoj su u kafiću posebno zaračunali svaki sastojak soka i tako ga i naplatili! Nakon boravka u kafiću, najvažnije bi trebalo da nam bude da dobijemo fiskalni račun, ali osim toga, važno je i ono što piše na istom.

Pojedini vlasnici kafića očigledno se dovijaju na razne načine kako da se dodatno povećaju cenu koja će ići na džep mušterija. Odnedavno, kafići naplaćuju i kriške voća koje idu kao ukras na čaši pića. Neko čašu vode, negde med kao dodatak, ali ova nova pojava pojedinih ugostitelja, čini se, prevazišla je svaku meru.

Jovana je naručila dva voćna miks soka i dve kafe, a na računu koji je priložila, jasno se vidi da je svaka stavka posebno naplaćena, i to ne malo. Dakle, posebno jabuka, posebno kruška, posebno đumbir, i to sve sa po 145 ili 175 dinara ponaosob. Nažalost, treba znati i da vlasnik na to ima pravo. Tačnije, može da odredi cenu i 1.000 dinara za kriglu piva, ili čaj, ili sok ukoliko za to postoji interes, odnosno isplativost i potražnja.

“Prema Zakonu imaju pravo da formiraju cenu prema sopstvenom nahođenju”, navodi izvor iz resornog ministarstva. To nije nepoznanica jer kafedžije alkoholne napitke, sokove i vodu prodaju od pet do deset puta odnosno 500 do 1.000 odsto većoj ceni od nabavne, i tako sebi prave profit. Država se uglavnom ne meša da ne bi narušila slobodu tržišta i slobodno formiranje cena. Ali ukoliko bi bila reč o osnovnim namirnicama na primer, ili ako bi skok cena bio drastičan može iste da ograniči pod određenim uslovima.

S druge strane, svako ima pravo izbora, može da uđe u kafić, pogleda cenovnik i sam odluči da li će tu popiti piće ili će krenuti dalje. Cene mogu tako da se drastično razlikuju od kafića do kafića, a činjenica je da ih pomeraju sezonski.

Izvor: mondo.rs