Dva brata Srbina doveli mlade iz Albanije: Platili ih, kitili zlatom i morali da ispoštuju dva nesvakidašnja običaja

|

Sve je više momaka iz ruralnih sredina koji su svoju sreću našli u Albaniji pošto većina naših devojaka jednostavno ne želi da se uda, što bi se reklo, za seljaka i radi naporne poslove. Retko koja pođe za momka sa sela jer to znači mnogo teži život od onog u gradu ali i težak rad – od jutra do mraka što uključuje i štalu i njivu, ali i gomila kućnih poslova, plus čuvanje dece.

Jedan od skorašnjih primera jesu dva brata, dva Srbina iz okoline Aleksandrovca – Zoran i Draža koji su isprosili dve albanske neveste Mihu i Miru koje su sada jetrve.

O njihovom putešestviju snimljena je i emisija u kojoj se vidi kako izgleda kad Srbin ode po mladu u Albaniju, šta se dešava na albanskoj svadbi i kakvi su tamošnji običaji.

Prvi je u Albaniju krenuo brat Zoran koji se oženio plavokosom Mihom koja kaže da je plakala kad je odlazila iz roditeljske kuće, ali da se sada već navikla i da joj je lepo sa mužem, pa je i pomalo naučila srpski.

Kada je video od brata, isto je učinio i Draža koji se oženio Mirom i u emisiji otkrio i koliko ju je, kako se reklo, “platio”. On ističe da je nije kupio kako to mnogi misle jer se nevesti dopao takav kakav jeste, ali da je u troškove ušao put, pokloni za nju i slično, što je na kraju “izašlo oko 1.500 evra”.

“Mira me koštala samo običaji, put i ono što sam kupio njoj”, rekao je Dragutin kod od milja zovu Draža.

Mira je rekla i da njen tata nije imao ništa protiv udaje za Srbina ali je priznala da se meštanima njenog sela u okolini Tirane iz kojeg je to nije dopalo zbog svega što se dešavalo između dva naroda. Na pitanje zašto nije poslušala selo koje je reklo da to nije dobar izbor, Mira kaže zato što joj se Draža dopao i zato što se zaljubila u njega.

Jedan od najvažnijih običaja u delu Albanije odakle je njegova Mira jeste da mlada iz porodične kuće i dvorišta nikako ne sme da se izveze autom koji je parkiran gepekom ka kapiji, već mladoženja mora da u dvorište uđe u rikverc i da auto istera samo napred, nikako drugačije jer se to ne valja.

Najvažnije je bilo to da nije smeo da poljubi mladu sve dok je ne izvede iz roditeljske kuće. Draža je jedva dočekao da uđu u auto i krenu za Srbiju da bi konačno mogli da se poljube.

Izvor: kurir.rs