Država daje od 250 do 5.000 evra: Novac dobijaju svi koji ispune određene uslove

|

Iz ministarstva zaštite životne sredine Srbije danas su saopštili da će ove godine subvencionisati kupovinu 625 novih vozila na električni ili hibridni pogon u cilju podsticanja korišćenja ekološki prihvatljivog vida transporta. Iznos subvencije kreće se u rasponu od 250 do 5.000 evra, u zavisnosti od vrste vozila.

Pravo na subvenciju za kupovinu eko vozila imaju građani, pravna lica i preduzetnici koji su podneli zahtev do 31. oktobra ove godine.

Iako je ove godine određen do sada najveći iznos za subvencije, tražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je zbog toga Ministarstvo odvojilo dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo sve zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

U 2020. godini subvencionisana je kupovina 112, a u 2021. godini 446 novih vozila, a ove godine ukupan broj subvencionisanih vozila je 625.

Subvencije se dodeljuju prema posebnoj uredbi koju donosi Vlada Srbije posebno za svaku godinu, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja životne sredine. Masovnije korišćenje ekološki prihvatljivijih vozila od velikog je značaja za smanjenje aerozagađenja koje dolazi iz saobraćaja.

Broj elektro i hibridnih vozila je u stalnom porastu u Srbiji, čemu doprinose i podsticaji države, koji će biti nastavljeni i sledeće godine usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon.

Izvor: kurir.rs