Država daje i do 40.000 evra: Ukoliko se bavite ovom granom privrede, možete se prijaviti do 31. maja

|

Otvoren je konkurs za dodelu kredita za kupovinu poljoprivrenog zemljišta do 5 hektara u 2022. godini. Osnovni cilj odobravanja kredita Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede je obezbeđenje novčanih sredstava za kupovinu poljoprivrednog zemljišta u cilju ukrupnjavanja poseda registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Krajnji cilj je stvaranja uslova za intenziviranje poljoprivredne proizvodnje.

Pod poljoprivrednim zemljištem u smislu ovog Konkursa podrazumeva se zemljište: za koje je u A Listu nepokretnosti određen način korišćenja: njive, voćnjaci, vinogradi, livade ili pašnjaci i za koje je u A Listu nepokretnosti određena vrsta zemljišta: poljoprivredno zemljište.

Na konkurs se mogu prijaviti fizička lica-registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije AP Vojvodine u aktivnom statusu, koja imaju prebivalište u jedinicama lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine i manje od 60 godina života.

Investicija se mora realizovati na teritoriji AP Vojvodine. Krediti će biti odobravani sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule i to na sledeći način:

sopstveno učešće: najmanje 20% vrednosti poljoprivrednog zemljišta koje je predmet kupovine. Maksimalan iznos kredita je 40.000 evra, a minimalni iznos kredita 5.000 evra. Grejs period traje 12 meseci, a za to vreme ne obračunava se interkalarna kamata. Rok otplate krecita je 60 meseci.

Otplata kredita se vrši u šestomesečnim anuitetima, prva rata se uplaćuje po isteku grejs perioda (ukupno 11 rata), Naknada za korišćenje usluga Kreditnog biroa iznosi 246,00 dinara. Uplate naknada se vrše na račun Fonda broj: 200-3115731301038-76; sa pozivom na broj: 2022 – broj RPG uplatioca.

Izvor: alo.rs