“Država čvrsto stoji na obe noge”: Siniša Mali najavljuje povećanja – penzije prvo veće za 9, a kasnije još dodatnih 11 odsto

|

Ministar finansija Siniša Mali gostovao je jutros na televiziji i ukazao na komentare o javnom dugu naše države.

– Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra. Francuska 2.901 milijarda evra, Italija 2.755 milijardi, Nemačka 2.482 milijarde. Javni dug uvek gledate u odnosu na vaše bogatsvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto – rekao je Mali.

2012. godine je javni dug bio 17,7 milijardi, a udeo javnog duga u BDP je bio 52,5 odsto.

– Velika je razlika što je BDP danas 60,2 milijarde, a u njihovo vreme je bio 33,7 – rekao je Mali i istakao da Srbija nema nikakav problem u upravljanju javnim dugom.

– Kada naš ceo dug uzmete u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto. U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto i to je ogromna razlika – rekao je ministar. iako se svet suočava sa nikad većom krizom, po rečima ministra Srbija stoji malo bolje od drugih.

– Na računu imamo dve i po milijarde evra – kaže Siniša Mali. Dobili smo savet da imamo dovoljno novca da možemo da reagujemo kako bismo mogli da kupimo struju, gas, hranu… – Odgovorni smo u potpunosti i vodimo računa o svakom dinaru – rekao je on i napomenuo da je pozajmica od milijardu dolara od Emirata uz tri odsto kamate odličan posao.

– Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Ceo svet ulazi u recesiju, a mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritikuju. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Iako će kriza biti sve veća i veća, mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize – rekao je on.

– Izazov je svuda isti – sačuvati mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene. Ako oni izađu sa tržišta, teško se vraćaju, a oni su nosilac razvoja – rekao je Mali i zbog toga država subencioniše cenu energenata.

– Ljudi znaju da je država jaka. Svako obećanje koje smo dali smo ispunili. Nijedna investicija nije stala – rekao je on i objasnio da se nastavlja rad na infrastrukturi.

On je dodao da je interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu, i da je stopa nezaposlenosti nikad manja.

Struje nema u Evropi i svaka zemlja želi da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese, tako da će Srbija izaći sa dodatnim merama štednje energije, jer se nalazimo u svetskoj krizi za koju nismo odgovorni, rekao je on.

– Mnogo je bitno da štedimo električnu energiju i da isključujemo sijalice koje bespotrebno gore. Ja gasim sijalice, oni kažu, “što gasiš”. Hajde ugasi i ti – rekao je Mali.

Što se tiče povećanja penzija, odmah nakon formiranja Vlade očekuje se rebalans budžeta, a od 1. novembra biće povećanje penzija od 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11 odsto, najavio je ministar.

On je takođe rekao da će biti povećanja plata u javnom sektoru za 12,5 procenata, a i povećanja cene minimalnog rada od čak 14 odsto, od 1.januara, i iznosiće više od 40.000 dinara.

Mali je opet apelovao na građane da štede struju, a kako je rekao i država će smanjiti javnu rasvetu, kako bi kriza sa energentima bila što pre prevaziđena.

Izvor: kurir.rs