Dr Saša Milutinović: Naš organizam je zbunjen, ako ne želite komplikacije ovo primenite – zimsko proleće nije dobro za nas

|

Doktor Saša Milutinović iz hitne pomoći Niš, objasnio je koje su glavne opasnosti po zdravlje prolećnih temperatura u ovo doba godine.

– Dnevne oscilacije temperature budu od 10 do 12 stepeni i takva pomeranja mogu da zbune naš organizam. Pre svega javljaju se simptomi poput glavobolje, promena u krvnom pritisku, malaksalosti i otežanog disanja. Najviše problema imaju hronični bolesnici, pogotovo oni sa astmom i psihijatrijski bolesnici. Savet njima je da pre svega uzimaju redovnu terapiju – rekao je dr Milutinović.

Za ljude koji su zdravi doktor je objasnio kako preventivno reagovati na zdravstvene probleme.

– Savet pacijentima koji su zadravi jeste da koriste pre svega vitaminske preparate, ali ne u preteranoj meri. Mislim pre svaga na vitam D i vitamin C. Vitamin D u prevelikoj količini može da bude toksičan. Pojačanje imunog sistema je u ovom periodu od izuzetnog značaja. Virusi postoje dva do tri dana, neotporni su na UV zračenja, tako da se preporučuje stalno provetravanje i redovno pranje ruku.

U Srbiji će danas biti uglavnom sunčano ili umereno oblačno vreme sa temperaraturom do 16 stepeni Celzijusa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U sredu još par stepeni niža temperatura nego u utorak uz prolaznu oblačnost koja se premešta od severa ka jugu Srbije, ali će ostati suvo vreme. Vetar slab, ujutru severozapadni, a popodne južnih pravaca. Pritisak iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 2°C do 7°C, a maksimalna od 10°C do 13°C. Uveče suvo. Do kraja sedmice se zadržava toplije vreme od proseka uz promenljivu oblačnost sa sunčanim intervalima i pretežno suvo.

Izvor: kurir.rs