Dr Danica Grujičić: “Svesno sam izabrala karijeru umesto porodice – Svaka žena treba da ima pravo izbora u Srbiji”

|

Prof dr. Danica Grujučić važi za najboljeg neurohirurga u Srbiji, regionu, po mnogima i u Evropi. Još u ranoj mladosti je odlučila da će izabrati jednu od dve vrlo neobične profesije. U opticaju su bile neurohirurgija ili konstrukcija aviona.

Ipak, početak njene karijere uopšte nije bio lak, a o tome doktorka priča ovako:

“Kad sam primljena na kliniku kao žena, to je bilo 1984. godine, znala sam da živim na Balkanu i ako hoću da postignem nešto, moram da radim tri puta više nego muškarci. Nisam uopšte obraćala pažnju šta rade moje kolege, ja sam imala svoj put, taj put je bio da radim kvalitetno i da čekam svoj trenutak”, prisetila se doktorka početka svoje karijere.

Danica vrlo retko govori o privatnom životu, ali kako je rekla, svesno je izabrala karijeru a ne brak. To je bio njen izbor, a ne žrtva.

“Shvatila sam da ne mogu u potpunosti da se predam neurohirurgiji a istovremeno da imam porodicu. To je bio moj izbor. Smatram da svaka žena treba da ima to pravo izbora”, rekla je jednom prilikom.

Ipak, svoj život je uredila tako da su joj pored posla, ove tri stvari najvažnije – fizička aktivnost, zdrava hrana i druženje s ljudima.

“Družite se sa ljudima. Provodite vreme sa ljudma od kojih možete nešto da naučite, sa ljudima čije vam društvo prija. Ako možete – pomozite nekome. Čovek se mnogo lepo oseća kada može nekome da pomogne i to vam daje jedan lep osećaj da ste ljudsko biće koje ima potrebu da pomogne nekome. I taj drugi kome ste pomogli i on će nekome pomoći”, poručuje dr Danica Grujičić.

Izvor: najzena.rs