Dođu usred šume na poseban dan, pomole se a onda se desi čudo: Momci i devojke hrle na ovo mesto u Srbiji, veruje se da je magično (FOTO)

|

Sve je više neoženjenih momaka u srpskim selima, ali i neudatih devojaka. Teško je naći odgovor na pitaje zbog čega je to tako. I dok moci i devojke samuju, sudbinu ipak ne prepuštaju slučaju. Usred dragačevske šume iznad sela Kotraža, duže od pola veka, oni se okupljaju na praznik Svete Trojice, ljube posebno mesto i nadaju se da će Bog uslišiti njihove molitve i uputiti ih na pravog partnera. Ovaj događaj ostao bi u rubrici “nećete verovati” da praksa nije dokazala da ipak “nešto ima”.

– Stigle su do mene priče da su se momci oženili i dobili decu samo nekoliko meseci nakon što su došli na ovo mesto, na ovaj veliki praznik. Ja sam rešio da pokušam, jer ništa me to nije koštalo, mada sam i sam bio skeptičan. Došao sam i zaista posle nekoliko meseci sam upoznao devojku sa kojom sam odmah znao da je to ono pravo. Dobili smo i decu. Neki momci ne veruju i neće da dođu, ali i dalje su neženje – rekao je za RINU jedan mladić, koji je svoju sreću okušao na ovom neobičnom mestu.

Na mestu gde se danas nalaze ploča i krst nekada davno se nalazila velika svetinja, a meštani ovog kraja nameravaju da opet tu sagrade crkvu. Legenda kaže da se upravo tu, nekada davno car Dušan pričestio, kada je krenuo u jedan od svojih pohoda.

– Kad na svete Trojice neoženjeni momci dođu na sred ovog bukovika i zamisle želju koja je vezana za ženidbu i porodicu, to im se ispunjava 100 posto. Imali smo u selu nekoliko takvih primera. Momci su dolazili, pomolili se Bogu, a nedugo zatim bi se u crkvi venčali i dobili sinove. Primetno je da se poslednjih godina za ovaj veliki praznik ovde pojavljuje sve više devojaka, u nadi da će se i njima uslišiti molitva i da će pronaći muža – pričaju meštani Kotraže.

Kada se završe litije u šumi i kad pop otpeva svoje, tada u sred šume počinje prava zabava, a meštani slave uz dobru muziku i ukusnu hranu. U Dragačevu na švedskom stolu možete pronaći razne domaće đakonije, a užičko kolo proteže se kilometrima.

Da li je legenda koja je vezana za ovo mesto tačna, saznaće se sledeće godine, kad se uporedi broj neoženjenih momaka ali i broj rođenih beba u Srbiji, jer ovo mesto posećuju potencijalne mlade i mladoženje iz cele zemlje.

Izvor: rina.rs