Đorđe Đoković osvojio 1. nagradu na konkursu: Pred ovom fotografijom zanemeli svi

|

Đorđe Đoković, fotograf iz Valjeva, osvojio je prvu nagradu na konkursu Nacionalne geografije na temu “Ljudi”.

“Život sa druge strane” je naziv njegove slike, koja pokazuje trenutak kada devojčica Romkinja stoji ispred izloga restorana, u kome je proslava dečjeg rođendana, i tužno posmatra lepo sređenu vršnjakinju kako pije sok.

Ova slika dve devojčice deli se na društvenim mrežama i gleda se sa knedlom u grlu, jer je fotograf Đorđe Đoković, uspeo da u istom kadru predstavi najveću teskobu sveta.

Nakon što se ova fotografija pojavila na društvenim mrežama, veoma brzo je postala jedna od najdeljenijih kako na Instagramu, tako i na Fejsbuku i Tviteru.

Inače, fotograf Đorđe je rođen 1983. godine. Oženjen je i otac je jedne Marije i jednog Sergeja. Kaže da je zbog ćerke kupio prvi foto aparat i da je ona bila pokretač interesovanja za fotografiju, te se ovime bavi već deset godina.

– Moj cilj bio je da ispratim njeno odrastanje, tako da smo zajedno rasli, pogotovu ja kao fotograf. Marija je najčešće bila ispred mog objektiva. Pored toga sam se zainteresovao za portretnu fotografiju, fotografisanje krštenja, venčanja, raznih događaja, noćnog života, i po malo prirode kada se nađem van grada. Za mene je fotografija jedini način da zabeležim neke trenutke koji nemaju reprizu, da ih sačuvam od zaborava, tako da mogu za sebe da kažem da sam i dokumentarni fotograf. Ljudi i dešavanja mi najviše okupiraju pažnju kao fotografu. Emocije koje nastaju na raznim slavljima, od plakanja do smeha, preko raznoraznih momenata između, dodira, pogleda… – kaže Đoković.

Kako on kaže slika treba da izazove neku emociju kod posmatrača, pored svih onih pravila koje postoje u fotografisanju.

– Ja se trudim da ispoštujem fotografska pravila i da svakoj slici dam neki svoj pečat, jer to je ono po čemu se razlikujemo u ovom poslu. Prepoznati momenat i zabeležiti ga na najbolji mogući način – kaže nagrađeni fotograf.

Svet može biti lepši kada se gleda kroz objektiv, jer se kao fotograf trudi da istakne ono najbolje, ali, objektiv zna da zabeleži i jako surovu stvarnost.

– Baš je iz takve stvarnosti i nastala fotografija koja je dobila prvo mestu u kategoriji “Ljudi” na konkursu Nacionalne geografije. Nastala je tokom fotografisanja proslave prvog rođendana na kom sam bio angažovan. Pravi fotograf mora da bude prisutan svuda i uvek, jer samo se tako mogu zabeležiti neverovatni trenuci, baš kao što je bio i ovaj. Ova fotka i taj momenat su baš to. Trenutak u kom mlada Romkinja posmatra kroz izlog lokala jednu malu zadovoljnu devojčicu koja pije svoj sokić – kaže Đorđe Đoković i dodaje:

– Ovih deset godina, koliko se bavim fotografisanjem, stalo je u ovu jednu sliku jer me najbolje opisuje kao fotografa.

Izvor: kurir.rs