Deda Radosav je najneobičniji farmer u Srbiji: Umesto krava i ovaca, uzgaja “male vredne radnike” i zarađuje odlično

|

Iako je zagazio u pozne godine, za dedu Radosava Markovića iz sela Ražana kod Kosjerića može se reći da je jedan od najinovativnijih farmera u Srbiji.

I dok su njegovi vršnjaci čuvali krave, ovce i kokoške, on se odlučio za kalifornijske gliste i to ne bilo koje, već one koje daju kvalitetan humus.

Sasvim slučajno je počeo da se bavi ovim neobičnim poslom, nakon što je gledao emisiju na televiziji u kom je bilo reči o humusu napravljenom od strane kalifornijskih glista.

“Delovalo mi je primamljivo, ali mnogi su me tada gledali neshvaćeno. Nije im bilo jasno šta je to, ni kako to funkcioniše. Predložio sam jednom prijatelju da od toga napravimo čudo, dok su nas komšije radoznalo gledale i pitale se zašto se ne bavimo nekim normalnim poslom. Uzeli smo veću količinu kalifornijskih glisti iz Brčkog i počeli smo proizvodnju humusa za domaćinstva, a to se nakon nekog vremena pokazalo kao odličan potez“, rekao je Raćo Marković.

Iako zna da je svaki početak težak, on nije odustao od svoje ideje, te je broj legla kalifornisjkih glista, koje je uzgajao u njegovom domaćinstvu, u jednom trenutku došao do čak 100, pa je mogao da proizvede 350 litara humusa.

„Humus kalifornijskih glista je vrlo kvalitetno organsko đubrivo koje se dobija preradom organskog otpada, kao što su ostaci od voća, povrća, lišća, stajnjaka, ostataka hrane. Uzgajaju se u zrelom stajnjaku kojeg pri ishrani razlažu, a ostatak koji ne usvoje u organizmu izbacuju kao humus. Važno je da on uvek ima veoma dobru otkupnu cenu, a potražnja je zadovoljavajuća. Ovo đubrivo nema miris niti ima hemijske dodatke i savršen je za one koji žele da na organski način uzgajaju voće, povrće ili cveće. Glistenjak možete napraviti i sami ako nabavite leglo kalifornijskih glista“, reko je deda Radosav.

Na ovaj način proizvedeno đubrivo poboljšava strukturu tla i sadrži veću količinu korisnih bakterija i mikroba, koji veoma pozitivno utiču na kvalitet biljke.

„Kalifornijske gliste su poput vrednih radnika koji rade na malim farmama. Profitabilne su i mogu da proizvedu velike količine humusa na godišnjem nivou. Veoma lako se razmnožavaju, pa tako iz dana u dan imate sve više radnika koji ustvari rade za vas. Jedna glista izleže oko 20 novih glistica, one nisu zahtevne i mogu se uzgajati kako na otvorenom, tako i na zatvorenom prostoru. Najvažnije je da imate dobra kolica da dovozite stajnjak, kantu za zalivanje i lopatu“, objasnio je Radosav šta je potrebno od opreme.

Najveći motiv da se više osmelite i uđete u avanturu i sami formirate svoju malu farmu jeste činjenica da je organska proizvodnja postala sve zastupljenija kako u Srbiji tako i u svetu, pa proizvodi koji su dobijeni uz pomoć humusa kalifornijskih glista, bivaju sve traženiji i deficitarni na domaćem, ali i na evropskom i svetskom tržištu.

Izvor: kurir.rs