Danijel se sada zove Karla i prva je transrodna osoba pilot: Bio je poznati bodibilder, a evo kako sada izgleda (FOTO)

|

“Moj prvi dan na poslu kao transrodna osoba, pamtiću zauvek”, rekao je Danijel koji je promenom pola izabrao ime Karla i napravio prekretnicu u istoriji vazduhoplovstva.

Naime, Traniela Karla Kampolieto (48), rođena kao Karlos Danijel Kampolieto iz Argentine, je prva transrodna osoba koja je bila pilot na komercijalnom letu u Argentini 24. maja.

Kako je pisao “La Capital”, naparvivši prekretnicu u Argentini, ovo je takođe prekretnica u Južnoj Americi, jer je ona prvi transrodni pilot na kontinentu.

Karla se time pohvalila i na društvenim mrežama.

“Moj prvi dan na poslu kao transrodni pilot, pamtiću zauvek ovaj dan. Hvala svima koji su ovo učinili mogućim. Za mene je veliki ponos što sam deo borbe za društvo koje je sve inkluzivnije, raznovrsnije i tolerantnije”, objavila je ona na svom Fejsbuk profilu.

Svoj prvi međunarodni let kao transrodni pilot izvela je 29. maja ove godine, sedeći za komandom Airbus-a A330 za Majami.

Pre promene pola, Kampolieto je bio poznati profesionalni bodibilder i lični trener, iako je veliki broj svojih fotografija iz prošlosti obrisao sa socijalnih mreža.

Već skoro 24 godine radi u polju avijacije, a većinu svoje dosadašnje karijere proveo je kao vojni pilot.

Ovo dostignuće nije iznenađujuće, jer Argentina ima najliberalnije zakone o rodnom identitetu na svetu.

Izbor: blic.rs