Danas zvanična odluka o odlaganju početka grejne sezone: Direktor “Srbijagasa” se oglasio – zašto da ne uštedimo?

|

Početak grejne sezone mogao bi biti odložen, a da li će se to dogoditi, danas će biti zvanično saopšteno.

Mediji su juče javili da je odluka o odlaganju grejne sezone sa 15. na 31. oktobar već doneta, ali su se potom oglasili iz Ministarstva rudarstva i energetike i rekli da nisu vodili razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone. Dodali su samo da su toplane u Srbiji spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata.

Predsednik Udruženja Nenad Bumbić naveo je da svi korisnici daljinskog grejanja, kojima se ta usluga naplaćuje po površini svake godine toplanama plaćaju propisanu količinu toplotne energije iako toplane isporuče znatno manje energije nego što naplate.

“Većini potrošača, toplane u Srbiji naplate između 20 odsto i 40 odsto više energije nego što isporuče. Mi razumemo da je energetska situacija takva da moramo da štedimo i to niko ne spori, ali to ipak ne znači da je fer i zakonito potrošačima naplatiti grejanje i u periodu kada oni moraju da imaju grejanje, a nemaju ga”, ocenio je Bumbić.

Grejna sezona uglavnom počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Ona može početi i ranije – 1. oktobra i trajati duže – do 3. maja ukoliko temperature to zahtevaju.

Objekti se zagrevaju u danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepena Celzijusa ili nižu.

Dušan Bajatović , direktor “Srbijagasa” rekao je da naša zemlja ima dovoljne zalihe gasa za predstojeću zimu i da, ako bude potrebe, daljinsko grejanje može već sutra da počne.

“Ako je stvarno miholjsko leto, zašto da ne uštedimo? Ali niko nije doneo odluku o pomeranju grejne sezone, ali ako bude doneta, mi ćemo je poštovati”, rekao je Bajatović komentarušući najave da će početak grejne sezone biti odložen.

Po rečima Bajatovića, uvećana cena gasa od 416 dolara za 1.000 kubika, usled promene formule po kojoj se obračunavam, neće uticati da računi gradjana budu veći jer država plaća razliku.

“Za privredu poskupljenje cene gasa sigurno neće biti veliko. O tome će se odlučiti uskoro”, rekao je on.

Izvor: kurir.rs