Danas vanredna sednica Vlade Srbije zbog situacije na Kosovu: Sastanci sa patrijarhom i ambasadorima Kine i Rusije

|

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, otkazao je sve najavljene posete inostranstvu, zbog napete situacije na Kosovu. Predsednik će danas prisustvovati vanrednoj sednici Vlade Srbije, nakon čega će imati razgovore sa ambasadorkom Kine, kao i ambasadorom Rusije. U toku dana će se sastati i sa patrijarhom Porfirijem i Sindom Srpske pravoslavne crkve.

Za razliku od prethodnih nekoliko puta, kad su Srbi najavljivali izlazak iz kosovskih institucija, a prvi je bio davne 2006. godine, kada je poziv uputio tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić, izgleda da će sada to zaista biti i učinjeno, kaže Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

On kaže da ako bi Srbi zaista istrajali i izašli, to bi značilo da Srbija napušta proces normalizacije.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste saopštio je da “Srbi ne žele, neće i ne mogu da budu dekor u prištinskim institucijama, posebno kad se nijedno pravo, nijedan akt, koji je potpisan i dogovoren Briselskim sporazumom ne poštuje na terenu, jer ih Priština gazi a Evropska unija, ostaje nema”.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razrešio je dužnosti komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Ðurića, jer nije želeo da sprovodi odluku prištinskih vlasti koja se tiče izdavanja ukora svim vlasnicima vozila koji ih nisu preregistrovali sa srpskih na RKS tablice.

Srpska lista doneće odluku danas o tome da li Srbi, posle više najava tokom prethodnih godina, napuštaju kosovske institucije. Ipak,kako kaže njen šef Goran Rakić, to zavisi od toga kada to od njih traži narod. Od nedelje će započeti protesti, a Srpska lista potvrđuje da će oni biti mirni i demokratski, ali sa dozom rezerve. Novi talas nezadovoljstva usledio je nakon suspenzije komandira Kosovske policije regiona Sever, zbog toga što je saopštio da policajci na Severu neće izdavati opomene.

U sledećih sedam dana povećan je rizik od izbijanja nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji, nakon prećutnog odobravanja EU na najnovije izjave i poteze prištinskog premijera Aljbina Kurtija, kaže visokopozicionirani zvaničnik iz političko-bezbednosnih struktura Srbije.

U razgovoru sa predsednikom Vučićem, srbi s Kosova rekli su da osećaju da ih Kurti potezima i izjavama tera da napuste institucije.

“Ostaje nam da žene i decu sa zavežljajima preko ramena pošaljemo put centrale Srbije, a mi da pružimo otpor. Bolje to, nego životarenje”, rekli su Srbi s Kosova predsedniku.

On im je dao obećanje da će biti uz njih, i istakao važnost da se održi mir i još jednom ih upozorio na rizik da Priština iskoristi opravdan građanski revolt Srba da izazove nemire.

Izvor: nova.rs