Danas slavimo velikog sveca: Sveti Konon će postati vaš anđeo čuvar, ako uradite ovo

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan sećanja na Svetog Konona Isavrijskog, svetitelja iz 2. veka. Prema narodnom predanju ako mu se danas pomolite i izgovorite ove reči, on će postati vaš anđeo čuvar.

Prema predanju i hrišćanskom verovanju, bio je poučen u veri Hristovoj i kršten u ime Presvete i Životvorne Trojice od samoga Arhangela Mihaila, i čitavog života nevidljivo ga je pratio ovaj anđeo Božji.

Priča kaže da je čitavog života bio privučen ne ovozemaljskim blagom već duhovnim i nebeskim. Nakon što su ga roditelji oženili na silu, on je prvo veče uzeo sveću koju je stavio pod sud, pa je upitao svoju nevestu: “Šta je bolje, svetlost ili tama?” Ona odgovori: “Svetlost”.

Onda je počeo da joj govori o veri Hristovoj, i o duhovnom životu kao boljem i lepšem od telesnog, pa prema predanju tako je uspeo da i nju, a zatim i svoje roditelje privede u veru Hristovu.

Konon je nastavio da živi sa svojom nevestom, ali kao sa sestrom. Nakon što su mu preminuli roditelji, a zatim i supruga, povukao se iz svetovnog života, te se posvetio molitvi i postu.

Još dok je bio živ pročuo se kao sveti čovek, kome su mnogi dolazili po savet i utehu, a zabeležen je i kao veliki borac za širenje hrišćanstva. Prema crkvenim knjigama on je činio mnoga čuda.

I kao što je Arhangel Mihailo bdio nad Svetim Kononom celog života, predanja kažu da ovaj svetitelj pazi i čuva vernike, poput anđela čuvara. On dolazi i vodi kroz život ljude koji mu se obrate za pomoć molitvom.

– Mučenik Tvoj Gospode, Konon, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona. Njegovim molitvama spasi duše naše.

Izvor: kurir.rs