Da li trgovac mora da primi oštećenu novčanicu: Malo ko zna da ih potrošači mogu prijaviti – Kazne idu i do 500.000 dinara

|

Novac je zakonito sredstvo plaćanja, i samo jedna ustanova u zemlji može da proceni određenu nepravilnost ili oštećenje na novčanici, a to je Narodna banka Srbije.

Svima se bar jednom u životu desilo da pri kupovini prodavac ne želi da primi novac, jer je isti oštećen. Mnogi, kao glavni razlog navode to da pri predaji pazara na kraju smene imaju problem, jer banka ne želi da prihvati takvu novčanicu. Zato je potrebno naglasiti da su poslovne banke, kojima trgovac predaje pazar, dužne da prime oštećen novac i isti zamene, tako da trgovac ne može biti oštećen.

Neprijatnost koju neko može da doživi na kasi odbijanjem novčanice, može vrlo lako biti ispravljena, i to pravno.

Malo ko zna da potrošač ima pravo da prijavi trgovca koji ne želi da primi novac sa tvrdnjom da je oštećen. Za Bizportal, Mladen Alfirović, pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), rekao je da je potrošač zaštićen ako dođe do ovakvog sukoba.

“Potrošač ima pravo da pošalje prijavu inspekciji, kao i da uloži prigovor Narodnoj banci, ukoliko trgovac odbije da primi novac pod izgovorom da je oštećen”, kaže Alfirović.

Zakon o zaštiti potrošača, u članu 26, odbijanje da se potrošaču proda roba koja je izložena smatra se prekršajem za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 300.000 do 2 miliona dinara za pravno lice. Ukoliko se radi o fizičkom ili odgovornom licu, kazna ide od 50.000 do 150.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna ide od 50.000 do 500.000 dinara.

Osim novčanih kazni, postoji mogućnost da se preduzetniku i pravnom licu može izreći zaštitna mera zabrane da obavlja određene delatnosti u trajanju od šest meseci, do godinu dana.

Izvor: espreso.co.rs