Da li je pred nama ledena zima? Srbi zabrinuti zbog najava o paklenim mesecima, a evo šta kaže dugoročna prognoza

|

Leto koje je iza nas pamtićemo po velikim toplotnim talasima i suši, a ono što trenutno najviše zabrinjava građane je hoće li jesen i zima donekle ublažiti nadolazeću krizu i povećanje svakodnevnih i komunalnih troškova ili će i godišnja doba biti surova?

Svi smo svedoci teških najava i zastrašujuće zvuči da je pred nama najteža zima u poslednjih 70 godina. Nedostajaće mnogo hrane, ne samo u Srbiji, već u svetu, energenti će biti skupi, inflacija će biti 20 odsto, međutim, ima i dobrih vesti, a njih nam donose meteorolozi.

Građani u Srbiji su zabrinuti, ali da nije sve tako loše govori upravo prva dugoročna prognoza u kojoj su najavljene toplija jesen i zima, sa manje padavina od uobičajenih.

Dugotrajna suša će i dalje praviti probleme u snabdevanju hranom i vodom, ali i u prevozu robe u Evropi zbog mnogo niskih vodostaja reka, ali ono što je zasijalo poput svetla na kraju tunela je sezonska prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u kojoj je najavljeno miholjsko leto u oktobru, topliji i prosečno vlažan novembar, blaži decembar, zatim umereni mrazevi se očekuju tek u trećoj dekadi januara 2023. godine, dok je u februaru mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva.

Kako na sajtu RHMZ pišu meterolozi „sezonska prognoza se ažurira jednom mesečno i sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha, kao i srednje mesečne o količini padavina“.

Kada je septembar u pitanju najavljuje se topliji i prosečno vlažan mesec i nastavak kasnog leta u prvoj dekadi.

Oktobar – miholjsko leto

Srednja minimalna temperatura biće u u granicama proseka, pri čemu će biti viša za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini se očekuje vrednost oktobarske srednje minimalne temperature od oko 9.4ºC. Srednja maksimalna biće u granicama proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 18.4ºC, dok će padavine biti ispod proseka, za 10 mm do 20 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek.

Novembar – topliji i prosečno vlažan mesec

U novembru će srednja minimalna temperatura biti iznad proseka, u proseku viša za oko 0.7ºC. U Beogradu i široj okolini očekuje se da srednje minimalne temperature budu oko 5.2ºC. Srednja maksimalna temperatura biće u proseku viša za oko 0.6ºC. Padavine će biti u granicama proseka, niže za oko 10 mm od prosečnih vrednosti.

Decembar – blag i prosečan

U decembru, prema sezonskoj prognozi RHMZ, možemo očekivati da srednja minimalna temperatura bude iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za oko 0.9ºC. U Beogradu i okolini predviđa se vrednost od oko 1.3ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, i viša za oko 1.0ºC. U Beogradu srednja maksimalna temperatura vazduha biće 7.5ºC. Padavine će u proseku biti za oko 5 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek.

Januar – blag i prosečno vlažan mesec

š

Srednja minimalna temperatura vazduha na početku 2023. godine biće iznad proseka i biće viša za oko 0.9ºS. U Beogradu i okolini očekuju se minimalne temperature vazduha od oko 0.1ºC. Maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0.9ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 5.8ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 5 mm niže.

Februar – suvlji i blag mesec

U februaru 2023. godine u Srbiji će srednja minimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i biće viša za oko 1.8ºC. U Beogradu se očekuje da srednje minimalne temperature vazduha budu oko 1.8ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko jedan stepen. U Beogradu srednja maksimalna temperatura biće oko 8.6ºC. Padavine će biti ispod ili u granicama proseka, za 5 mm do 10 mm niže.

Izvor: blic.rs