Da li je greh ako se trudnica venča u crkvi: Iz SPC dali jasan odgovor na dilemu mnogih vernika

|

U poslednje vreme sve je više mladih koje se venčavaju u crkvi u blagoslovenom stanju. Mnoge se na taj korak odluče i pošto dobiju dete, a te pojave izazivaju podeljena mišljenja među vernicima, te se ljudi pitaju da li je to ispravno ili ne.

Protojerej stavrofor Dimitrije Kalezić daje odgovor na ovu dilemu i objašnjava kako se ovaj čin u stvari tumači i da li postoje neka odstupanja u praksi, to jest da li je prema tumačenjima SPC greh da trudnica izgovori “da” pred crkvenim oltarom.

Protojerej stavrofor naglašava da se ovakva praksa podržava i da je u osnovi razloga zbog kojih se začeće pre braka toleriše u tome što za verujuće ljude Božji blagoslov nikada ne kasni.

“Trudnice ne samo da treba da se venčaju u crkvi, već je to i poželjno, a čak sa neke strane predstavlja i obavezu ako je žena verujuća i ako brak smatra svetom tajnom i novim oblikom zajednice. Kakav je to posao koji radiš ako ne zoveš u pomoć Boga. Bog nas venčava da bi pomogao našoj odluci i da je blagoslovi”, kaže protojerej.

Kalezić dalje tumači da li se deca začeta pre braka svojih roditelja smatraju grehom.

“Dete je u majci bilo i njih dvoje su bili jedna celina biološka ako posmatramo sa te prirodne strane. Pored toga, što je još važnije, oni čekaju blagoslov Božiji, a on nikad ne kasni”, pojašnjava Kalezić.

Mada se u svakodnevnom životu često čuju negativni komentari na čin venčanja trudnice u crkvi, protojerej je naglasio da se u svojoj dosadašnjoj praksi nije susreo sa slučajevima da su trudne žene imale problem prilikom sklapanja braka.

“Takvi slučajevi nam nisu poznati, a ako ih i ima, treba da shvatimo da je i to poželjno, jer žena je to dete začela iz ljubavi, a ne iz mržnje, inata i ko zna čega. Pošto ga je več začela iz ljubavi ono predstavlja njen nastavak i lični i biološki i što onda da ne bude sa Božjim blagoslovom” zaključio je Kalezić.

Izvor: espreso.co.rs