Da li će biti novih poskupljenja struje i restrikcije – Ministarka Mihajlović: “Niko ne može da zna hoće li cena biti 500, 700 ili 1.500 evra”

|

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da neće biti novih poskupljenja struje niti restrikcija i dodala da su neke lokalne samouprave već počele da prave planove uštede električne energije. Ipak, apeluje na štednju struje zbog troškova za uvoz.

“Apelujemo na smanjenje potrošnje, jer treba da damo ogroman novac za uvoz električne energije po cenama koje stvarno nemaju veze sa realnim tržišnim cenama danas na evropskom tržištu. Noćas nas je uvoz koštao oko dva miliona evra u letnjoj sezoni”, rekla je Mihajlović.

Ministarka dalje objašnjava da Srbija, zbog problema u elektroenegetskom sektoru, uvozi od četiri do 11 odsto svojih potreba, i upozorava da će potrošnja i uvoz porasti u slučaju hladne zime na 15 do 25 odsto domaće potrošnje i to u uslovima kada nije moguće proceniti po kojoj ceni.

“Prve naše procene su bile da ćemo samo na struju do početka marta da damo 2,2 milijarde, pa su nove procene, kad je struja krenula na 700 evra za megavat čas, bile preko tri milijarde. Niko ne može da zna hoće li cena da bude 500, 700 ili 1.500 evra”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je i da se razgovara s Azerbejdžanom da se nabavi određena količina električne energije koja će dolaziti redovno sve do kraja zimske sezone, ali i da se s Mađarskom obezbede dugoročniji ugovori, kako ne bi zavisili od dnevne cene električne energije.

Prema njenim rečima, normalizuje se i dopremanje ugovorene količine od 2,5 miliona tona uglja iz BiH, Rumunije i Mađarske za Elektroprivredu Srbije.

Izvor: espreso.co.rs