„Čuvam ovce kad nemam domaći“: Kristina živi u porodici sa 17 članova i ne beži od teških poslova

|

Domaćinstvo porodice Bodanović u selu Kumanica u podnožju Golije broji čak 17 članova. Mesta za njihovom trpezom nema ni kad svi nisu na broju, a kako kažu kuća im je uvek puna radosti. Ni najmlađim Bogdanovićima nije problem da zasuku rukave i odrade teške poslove.

Vukašin i Stevka imaju trojicu sinova, a svaki od njih ima po troje dece.

I kada nisu svi na okupu za stolom skoro da nema mesta. Ali Bogdanovićima to ne smeta, jer je puna kuća njihova radost. Vukašin i Stevka imaju tri sina, a svaki od njih ima po troje dece.

„Imala sam sreće tako da su snaje mnogo dobre i što je najbitnije rodile su mi zlatnu decu. To je najveće bogatstvo“, započinje Stevka Bogdanović.

Zimi najviše posla imaju oko stoke, a osim poljoprivrede bave se eksploatacijom šuma i obradom drveta. Složni i vredni, na život u podnožju Golije se ne žale.

„Na selu je dobro živeti uz dobru organizaciji rada. Ako se dobro organizujemo dobro se može živeti. Jeste pos’o danonoćni takoreći od jutra do sutra, ali može se živeti“, ističe Vukašin Bogdanović.

„Kad svi imaju neke obaveze i zaposleni su onda nema razloga za svađu ili bilo šta“, kaže Radovan Bogdanović.

U domaćinstvu Bogdanovića posla ima i za najmlađe.

„Pomažem babi kada dođem kući, čuvam ovce kad nema dosta domaćeg. Pošto je sada pao sneg ne čuvamo, ali na proleće, sad kad krene, ćemo čuvati“, kaže devojčica Kristina Bogdanović.

Da je u zajednici sve lakše, potvrđuje i iskustvo porodice jednog od Vukašinovih sinova koji su se nakon desetogodišnjeg života u Beogradu vratili u selo.

„Lepše je ovde nego u gradu zato što je deci blizu, idu u školu i sve zajedno i sve ima na selu“, kaže Anica Bogdanović.

Zbog brojnih prednosti srednjoj generaciji Bogdanovića ostanak na selu je prava odluka zbog koje se nikad nisu pokajali.

„Solidno se živi i predložio bih svima mog uzrasta da ostanu, neće se pokajati“, poručuje Radovan Bogdanović.

U vremenu kada mnoga sela ostaju prazna, ova složna porodična zajednica redak je primer opstanka u ivanjičkom planinskom kraju, u domaćinstvu koje broji 17 članova.

Izvor: rts.rs