Četiri skrivena trika sa pojasom koji će vam olakšati vožnju: Prvi će vam pomoći ako vam se desi kvar dok ste sami na putu

|

Većina vozača odmah čim sedne u automobil vezuje sigurnosni pojas, što je i obaveza regulisana zakonom. Međutim, ima i neodgovornih i bahatih vozača koji pojas ne vezuju skoro nikad i time sebe i druge učesnike u saobraćaju dovode u opasnost.

Malo ko od vozača zna da sigurnosni pojas osim svoje glavne uloge, ima i još nekoliko vrlo korisnih funkcija.

Ukoliko vam se auto pokvari na nekom osamljenom mestu i nemate ko da vam pomogne da ga pogurate izbacite pojas, pritisnite ga vratima i prebacite ga preko grudi i tako ćete lako, snagom sopstvenog tela, moći da pogurate automobil desnom rukom.

Kada kupujete auto, izvucite pojas ga do samog kraja jer se tamo mogu jasno videti neki tragovi poput buđi, što može značiti da je automobil bio u vodi i da ga je vlaga nagrizala.

Pri dnu pojasa na zadnjoj klupi možete proveriti datum proizvodnje automobila. Potom ga uporedite sa podacima koji stoje na vratima suvozača. Ako se datumi ne poklapaju, automobil je možda učestvovao u nekoj nezgodi i zamenjen mu je sigurnosni pojas.

Četvrti trik koji malo ko zna može vam spasiti život ako se nađete u nekoj opasnoj situaciji i ne možete da otvorite vrata automobila. Metalnim delom pojasa lupajući po staklu možete polomiti prozor auta i tako se izbaviti iz vozila.

Izvor: alo.rs