Bivši suprug zagorčao život Beograđanki: Deca ne mogu u školu i vrtić dok se čeka sudska parnica

|

Poznato je da kada su roditelji pred razvodom ili kad je brakorazvodna parnica između majke i oca u toku, a i kad se ona okonča – deca su ta koja najviše ispaštaju i trpe.

M. J., koja ima dve devojčice, od četiri i šest i po godina, a koje do okončanja sudskog spora ne mogu da se upišu u prvi razred i vrtić.

Naime, ona je navela da je problem nastao kada se ona sa decom nedavno iz Novog Sada preselila u jedno beogradsko naselje.

– Pre četiri godine sam zakonski dobila starateljstvo nad decom. Kako sam zbog promene prebivališta zatražila od suda da se privremenom merom redukuje model viđanja oca sa decom, bivši muž je na to reagovao tako što je podneo protivtužbu u kojoj je on zatražio starateljstvo nad decom. Zbog toga smo mi opet na sudu i čekamo sudsku parnicu, koja je zakazana za 22. septembar – tvrdi M. J. i dodaje:

– Problematika se nastavlja zbog toga što, dok traje sudski proces, ja ne mogu da upišem mlađu ćerku u privatni vrtić, a stariju u prvi razred osnovne škole, kako to zakon nalaže.

Kako ona tvrdi, vaspitno-obrazovne ustanove u beogradskom naselju u kome žive traže i saglasnost oca za upis deteta u prvi razred.

– Međutim, otac je protiv toga da one pohađaju školu u ovom mestu jer, kako i sam kaže, ne želi da mu deca žive na selu. Zbog toga se i lično obratio nadležnim u tim ustanovama i to im rekao. Da škola ne bi snosila krivičnu odgovornost, mora da upiše dete, ali devojčica zvanično ne može da krene u školu dok sud ne donese odluku u našoj parnici, tačnije posle 22. septembra – navodi majka i dodaje:

– Tada će školska godina uveliko početi i dete neće moći da obavi zakonsku obavezu, odnosno da krene u školu 1. septembra. Ne samo da nije mogla da pohađa predškolsko iz istih razloga već neće moći ni na početku godine da krene u školu sa drugarima koje pre toga tamo nije ni mogla da upozna.

Pitanje je da li će parnica tada biti održana, jer je već jednom odložena. Trebalo je da bude 23. jula. Moje dete zbog toga trpi i sedi kod kuće.

Izvor: kurir.rs