Angelina Topić je uzela srebro, ali se kući vraća praznih džepova: Evropska atletska federacija ne daje ni evro srpskoj rekorderki

|

Srpska atletičarka Angelina Topić je izdržala i pritiske i zvižduke iz publike, uspela je da popravi svoj lični rekord i na kraju je preskočila 197 centimetara i tako osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Rimu.

Veliki uspeh, uspeh koji joj garantuje nacionalnu penziju, ali ne i bilo kakav novac sada. Naime, evropska atletska federacija ne daje nikakve nagrade za medalje na Evropskom prvenstvu, a ceo nagradni fond za šampionat iznosi 500.000 evra.

Podeliće ga po pet atletičara i atletičarki koji budu imali najbolji ranking na listi svetske atletike posle Evropskog prvenstva, a praktično je nemoguće da tu upadne i Angelina.

Ipak, ona će obezbediti nacionalnu penziju koja trenutno za srebro na Evropskom prvenstvu iznosi jednu i po prosečnu neto zaradu za decembar prošle godine.

Topićeva je ranije obezbedila nacionalnu penziju kada je 2022. na Evropskom prvenstvu u Minhenu bila bronzana, ali sada će imati veću nadoknadu kada završi karijeru i napuni 40 godina. Na Olimpijskim igrama dele nagrade za medalje, pa se nadamo da će već za dva meseca naša šampionka napuniti džepove i opet se naći na postolju.

Izvor: alo.rs