Ana Brnabić: Naravno da će morati da se diže cena stuje kao što će morati da se diže cena gasa

|

Premijerka Srbije Ana Brnabić, izjavila je da će cena struje i gasa morati da se dižu u jednom trenutku, ali je naglasila da će to biti uslovljeno rastom plata i penzija.

– Naravno da će morati da se diže cena stuje kao što će morati da se diže cena gasa, ali postoje dve stvari koje su važne i koje će to da uslovljavaju. Prva je rast plata i penzija u Republici Srbiji. Dakle, koliko mi možemo da štitimo kupovnu moć naših građana i to ćemo i dalje raditi, zato što ne možemo da dižemo cenu na način da upropastimo sve ono što smo radili u poslednjih osam godina. Dakle, moramo da guramo naviše životni standard građana i da, naravno, idu cene struje gore, ali da to bude na jednom održivom nivou – rekla je Ana Brnabić za RTS.

Ukazuje da je bitno u ovom trenutku zaštititi privredu i preduzeća.

– Druga stvar koja je izuzetno važna jeste da i u ovoj krizi mi moramo da štitimo našu privredu, naša preduzeća tom subvencionisanom cenom i struje i gasa, kako bi oni bili konkurentni, zato što ćete imati neke zemlje EU, kao što je Nemačka, koje će davati šakom i kampom finansijske subvencije svojim preduzećima.

Kada je reč o energentima, premijerka kaže da je učinjeno sve da bude dovoljno gasa i struje za predstojeće mesece.

– Prilično smo se dobro spremili. Mi sada imamo u našim gasnim skladištima – u Banatskom dvoru i u gasnim skladištima u Mađarskoj, gasa dovoljno za dva meseca najintenzivnijeg zimskog korišćenja gasa – rekla je Ana Brnabić i dalje istakla da Srbija ima oko 100.000 tona mazuta, a da se nabavljaju i dodatne količine.

Izvor: telegraf.rs