Ako želite cvetove s prvim danima proleća, primenite ova 2 saveta baštovana – sačuvajte muškatle preko zime

|

Muškatla je biljka poznata još po nazivu pelargonija, pripada porodici biljaka pelargonium, poreklom iz Južne Afrike. Ove jedinstvene i višegodišnje biljke proizvode nežno cveće različitih boja i oblika. Muškatla je idealan izbor da ulepšate kućni prostor ili vrt.

Muškatla voli udobnost toplog i ušuškanog mesta. Kada se temperatura spusti na 10 do 15 stepeni celzijusa, ove biljke zahtevaju da ih unesemo u kuću.

Držite ih u podrumu ili na tavanu, gde je toplo, do prvog prolećnog sunca. Svakih 20 dana ih zalijte pomalo. Takođe sve manje izdanke treba odseći tako da ostanu samo glavni delovi biljke bez listova.

Baštovani predlažu još jedan način čuvanja i rasađivanja muškatli. Iscvetali vrh otkinite rukom na dužinu od 15 cm. Kada mu odstranite listove i cvet, posadite ga u zemlju i zalivajte dok se “primi”, a potom ga čuvajte u toplom i zamnom mestu do proleća.

Koju simboliku nose muškatle?

Prema starom verovanju, muškatle donose sreću, pa se mnogi odlučuju na ovo cveće zbog njegove bogate simbolike.

Crvena muškatla – smatra se zaštitnim cvetom koji simbolizuje dobro zdravlje.

Bela muškatla – nekada se verovalo da bela boja ovog cveća odbija zmije, pa su sađene u dvorištima, kako bi kuća bila zaštićena. Smatra se, takođe, da promovišu plodnosti.

Ružičasta muškatla – najčešće se koriste u ljubavnim čarolijama.

Izvor: stil.kurir.rs