Ako ste napunili 65 godina, više vam ne važi ovaj dokument: Treba otići odmah u policiju jer je kazna 10.000 dinara

|

Ako za 30 dana punite 65 godina, vreme je da produžite vašu vozačku dozvolu kako biste izbegli kaznu, ali procedura je nešto drugačija. Standardno trajanje vozačke dozvole je 10 godina. Međutim, nakon što vozač napuni 65 godina, dužina trajanja dozvole se smanjuje na 5 godina.

Zakon na ovaj način forsira starije vozače da češće proveravaju svoje zdravstveno stanje i time se osiguraju da ne ugrožavaju ni sebe ni učesnike u saobraćaju.

Čak i ako vozač koji ima između 55 i 65 godina starosti želi da produži svoju dozvolu, biće mu izdata vozačka koja važi samo do njegove ili njene 65-e godine. Dakle ni vozačima koji imaju više od 55 godina se ne izdaje vozačka dozvola na čitavih 10 godina.

Vozačka dozvola kojoj je istekao rok važenja, što važi za i za one koji su napunili 65 godina, produžava se tako što se na zahtev vozača izdaje nova.

Zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog isteka važenja prethodne podnosi se najranije 30 dana pre isteka važenja vozačke dozvole, piše Ozon media.

Za istek roka vozačke dozvole kazna je 10.000 dinara. Ako za 30 dana punite 65 godina, vreme je da produžite vašu vozačku dozvolu kako bi izbegli kaznu.

Dešava se da građani zaborave da posle proslave rođendana, više ne mogu da upravljaju svojim automobilom, ako nisu na vreme produžili svoju vozačku.

Produženje vozačke dozvole posle 65 godina starosti je drugačije

Ako ste napunili 65 godina i morate da produžite svoju vozačku dozvolu, očekuje vas sada nešto drugačija procedura.

Pre svega, potrebno je odraditi lekarski pregled kako bi doktor ustanovio da li ste još uvek zdravstveno sposobni da upravljate motornim vozilom, a potom sledi podnošenje uobičajene dokumentacije i zahteva za produženje.

Važno je da sve odradite pre nego što napunite 65 godina starosti, najmanje mesec dana ranije.

Pre nego što se javite na pregled, moraćete da uplatite taksu. Visina takse zavisi od zdravstvene ustanove u kojoj se obavlja pregled, uglavnom iznosi oko 2.000-3.000 dinara. Spremite se da provedete par sati obilazeći lekare, jer će vas pregledati neuropsihijatar, oftalmolog, psiholog, lekar opšte prakse, a neophodno je i izvaditi krv.

Lekari će pregledati motoriku vašeg tela, vaše psihičko stanje, vid i druge sposobnosti, kako bi se uverili da li ste sposobni da i dalje vozite automobil i da ne ugrožavate bezbednost učesnika u saobraćaju! Na ovakav pregled ste sigurno išli pre nego što ste krenuli u auto školu. Dakle, ovu proceduru ste već prošli, na početku vaše vozačke karijere, a ako ste bili profesionalni vozač, sigurno ste morali na lekarski pregled pre svakog izdavanja dozvole.

Dalja procedura je ista kao i kod standardne promene vozačke dozvole. Pre apliciranja za novu vozačku dozvolu, morate uplatiti 3 naknade.

Što se tiče naknada i broja žiro računa i poziva na broj, najbolje je posetiti zgradu MUP-a u vašem gradu kako biste uzeli tačne podatke sa oglasne table, jer se pojedini podaci razlikuju od opštine do opštine. Takse uplaćujete u pošti ili banci a uplatnice sačuvajte kako bi ste ih priložili prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vozačke dozvole.

Pored uplatnica i izveštaja lekara, za podnošenje zahteva za novu vozačku dozvolu biće vam potrebna i važeća lična karta, kao i stara vozačka dozvola. Svu dokumentaciju ćete predati u lokalnom sedištu MUP-a.

Koliko traje vozačka dozvola za lica starija od 65 godina?

Standardno trajanje vozačke dozvole je 10 godina. Međutim, nakon što vozač napuni 65 godina, dužina trajanja dozvole se smanjuje na 5. Na ovaj način, zakon forsira starije vozače da češće proveravaju svoje zdravstveno stanje i time se osiguraju da ne ugrožavaju ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju.

Čak i ako vozač koji ima između 55 i 65 godina starosti želi da produži svoju dozvolu, biće mu izdata vozačka koja važi samo do njegove ili njene 65-e godine. Dakle ni vozačima koji imaju više od 55 godina se ne izdaje vozačka dozvola na čitavih 10 godina.

Lekarski izveštaj ne sme biti stariji od 6 meseci u trenutku kada odlučite da aplicirate za produženje vozačke dozvole.

Izvor: ozon.rs