4 uređaja u stanu smanjuju račun za čak 20 odsto: Evo kako ih treba koristiti da bi se došlo do sigurne uštede

|

Ministarstvo energetike predložilo je niz mera štednje za lokalne samouprave, javna preduzeća, privredu i domaćinstva.

Zoran Lakićević, državni sekretar u resornom ministarstvu kaže da je ključ u promenama navika. Ističe da je sa samo 4 uređaja u domaćinstvu moguće uštedeti čak 20% električne energije.

Pred nama je teška zima, Lakićević kaže i dodaje da su upravo zbog toga i donete preporuke kako bi se uštedela struja tamo gde je to moguće i to pre svega menjanjem navika.

“Te preporuke nisu obavezujuće i poslate su prema svim jedinicama lokalnih samouprava, javnim preduzećima i javnim ustanovama da naprave planove za štednju energije”, dodaje Lakićević.

“One se primenjuju samo tamo gde je moguće i očekujemo da svako od ovih subjekata odredi mere koje će da primenjuje”, navodi Lakićević.

Kada je reč o preporukama za štednju u domaćinstvima, Lakićević kaže da se one odnose na 4 glavna uređaja koja koristimo.

“To su bojler, mašina za veš, šporet i frižider. Svaki od ovih uređaja samo time ako bismo smanjili temperaturu u bojleru za jedan podeok, ako bismo obratili pažnju na kuvanje, ako bismo temperaturu u frižideru podesili na četiri stepena – mogli bismo da uštedimo po pet odsto energije”, dodaje.

“Prvo, imate račun manji za tih 20 odsto, plus sada se dobijaju popusti tako da vi za 20 odsto odsto uštede energije možete da dobijete popust od 20 odsto. Tako da recimo, ako je prosečan račun za struju u Srbiji 5.000, račun bi vam uz ove uštede bio 3.000 dinara”, navodi Lakićević.

Treba da uključujemo uređaje kada je jeftina struja – u Beogradu je od 00 do 8 ujutru, u Vojvodini od 23 do 7, a u centrlanoj od 22 do 6 ujutru.

“Svaki građanin to može da proveri na svom brojilu kada mu se strelica ide na gore ili na dole, pa da proveri tačno to vreme”, navodi Lakićević.

Ističe i da je zamena sijalica važna i u javnom osvetljenju i u domaćinstvima.

“Led sijalice deset putanja manje troše energije i pet do deset puta duže traju”, rekao je Lakićević.

Ističe da država svakodnevno uvozi struju, da je pre neki dan uvezeno sedam odsto i da je za to plaćeno oko 2,5 miliona evra.

“Konstantno celog leta mi imamo uvoz električne energije. Tokom leta je razlog što su niske akumulacije, sada je malo počela da raste potrošnja, proizvdnja električne energije iz uglja nije dovoljna i iz tog razloga uvozimo. Naše projekcije su da ćemo za ovu zimu uvoziti struje za više od dve milijarde evra”, navodi Lakićević.

Ukazuje da je iz tog razloga preporuka za uštedu, jer bi potreba za uvozom bila manja.

Izvor: rts.rs