1. novembar nam donosi 3 važne stvari i novine u svakodnevnom životu, a tiču se automobila, penzija i grejanja

|

Današnji dan, odnosno 1. novembar nam donosi 3 važne stvari u našem svakodnevnom životu.

Zimske gume

Od 1. novembra pa do 1. aprila vozači su dužni da na svojim automobilima imaju zimske gume. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi je na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna. Međutim, nećete biti kažnjeni sve dok ne padne sneg, odnosno dok se ne pojavi poledica na saobraćajnicama.

Letnje gume postaju nebezbedne, a osim toga, nikada se ne zna da li će doći do nagle promene vremena, odnosno da li ćete tada imati vremena i slobodnih termina da gume zamenite.

Kako su saopštili iz Agencije za bezbednost saobraćaja, šare na gumama moraju biti minimum 4 milimetra, pneumatike starije od 5 godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, dok se pneumatici koji imaju oznaku “M+S” smatraju zimskim pneumaticima i mogu se koristiti u navedenom periodu.

“Na temperaturi ispod sedam stepeni letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prianjanje i njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici”, poručuju iz Agencije.

Kada su zimske gume u pitanju treba da znate da su njihove cene, ali i vulkanizerske usluge, porasle za 25-30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da su tradicionalno oko 1. novembra i najveće gužve kod vulkanizera pa se stvaraju i liste čekanja.

Kazne za vozače koji nemaju zimske pneumatike kreću se od 10.000 do 20.000 dinara.

Penzije

Penzije će od 1. novembra biti veće za 9 odsto, i to je prvo vanredno usklađivanje, a naredno povećanje primanja najstarijih građana Srbije uslediće od 1. januara 2023. godine i iznosiće 12,1 odsto. Tako će prosečna penzija, koja sada iznosi 30.965 dinara, u prvom naletu biti uvećana za 2.786 dinara, pa će iznositi 33.751 dinar.

– Penzioneri će od sledeće godine imati penziju veću za više od 20 odsto nego sada – rekao je ministar finansija Siniša Mali nedavno na RTS.

Važno je naglasiti da će procenat povećanja biti linearan, što znači da će svi penzioneri dobiti procentualno isto povećanje. I druga stvar koju bi naši najstariji sugrađani trebalo da znaju, jeste da se povećanje od devet odsto odnosi na novembarske penzije, ali da će oni uvećanje osetiti tek početkom decembra kada je na redu isplata novembarskih prinadležnosti svim penzionerima.

Grejanje

Sezona grejanja je trebalo da počne 15. oktobra, ali je njen start odložen u celoj Srbiji zbog miholjskog leta, visokih temperatura i – uštede energenata. Ipak, iako meteorolozi i tokom skoro cele ove nedelje najavljuju čak i letnje temperature, sa preko 25 stepeni, nadležni tvrde da će radijatori u svim domovima, od danas biti topli bez obzira kakvo vreme bude napolju.

– Sve ostaje onako kako smo najavili. Nema odlaganja grejne sezone. Iako je za 1. novembar najavljeno 25 stepeni, već od petog počinju zahlađenja, tako da se novo odlaganje neće dogoditi, grejna sezona počinje kada je i najavljeno, a od petka u punom kapacitetu – rekao je gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković.

Ipak, za očekivati je da prvih dana grejanje bude uglavnom samo u jutarnjim i večernjim satima. Naime, prema pravilniku, prekid grejanja se vrši kada temperature više od 15 stepeni traju duže od dva sata, a ponovna isporuka toplotne energije počinje kada je temperatura 12 stepeni ili niža. Prekid ne može biti kraći od četiri sata. Takođe, nema grejanja ako temperature više od 15 stepeni traju duže od 10 sati i kada je između 6.00 i 9.00 temperatura viša od 12 stepeni Celzijusa.

Izvor: blic.rs